Bakterie wchłonęły DNA mamuta

19 listopada 2013, 18:13

Bazując na poziomym transferze genów, bakterie glebowe Acinetobacter baylyi mogą asymilować bardzo krótkie i uszkodzone DNA, np. ze skamieniałej kości mamuta sprzed 43 tys. lat.



Przemysł spożywczy regulowany tak samo jak tytoniowy?

19 maja 2014, 11:01

Grupy Consumers International (CI) i World Obesity Federation (WOF) domagają się, by przemysł spożywczy regulować obowiązkowo jak przemysł tytoniowy. Argumentują to tym, że otyłość stwarza większe globalne zagrożenie zdrowotne niż papierosy. Na opakowaniach miałyby się np. znaleźć zdjęcia szkód wyrządzanych przez nadmierną wagę.


Żywy czy martwy - który słoń jest więcej warty?

9 października 2014, 11:09

Z badań przeprowadzonych przez The David Sheldrick Wildlife Trust wynika, że żywy słoń jest 76-krotnie więcej warty niż zabite zwierzę. Czarnorynkowa cena kości słoniowej z jednego zabitego zwierzęcia to średnio 21 000 USD. Tymczasem przychody z ekoturystyki pozwalają wycenić jednego słonia na 1,6 miliona USD


Podzielna funkcja falowa?

21 listopada 2014, 10:41

Wiemy z lekcji fizyki, że elektrony jako cząstki elementarne są niepodzielne. Najnowsze badania uczonych z Uniwersytetu Browna w Providence (USA) uświadamiają nam że owa niepodzielność cząstek może być dość względnym pojęciem


Redukcja emisji CO2 może ocalić tysiące ludzi

5 maja 2015, 11:09

Badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetów Harvarda i Syracuse wykazały, że gdyby udało się wdrożyć plan administracji prezydenckiej i zmniejszyć ilość CO2 emitowanego przez amerykańskie elektrownie, ocaliłoby to życie 3500 osób rocznie


Zbliża się czwarta rewolucja przemysłowa?

6 listopada 2015, 11:53

W ciągu najbliższych 20 lat dojdzie do rewolucji w robotyce, która całkowicie zmieni krajobraz społeczno-ekonomiczny świata. Roboty trafią na różne stanowiska pracy, będą smażyły hamburgery i opiekowały się osobami starszymi. Z jednej strony pojawienie się takich maszyn obniży koszty prowadzenia biznesu, z drugiej zaś - pogłębi nierówności społeczne


Schłódź kawę przed zmieleniem. Będzie lepiej smakować!

16 czerwca 2016, 06:01

Miłośnicy kawy z Uniwersytetu w Bath odkryli, że kluczem do smaczniejszego i bardziej aromatycznego naparu jest schłodzenie palonych ziaren przed zmieleniem.


© *clairity*licencja: Creative Commons

Niewierny Francuz pozwał Ubera za utratę żony

13 lutego 2017, 11:57

Nowoczesna technologia coraz częściej jest przywoływana w sprawach rozwodowych jako czynnik, który przyczynił się do rozpadu małżeństwa. Pewien mężczyzna z Francji pozwał właśnie Ubera i domaga się 45 milionów euro odszkodowania twierdząc, że przez błąd w aplikacji nie ma już żony.


Makijaż korzystnie wpływa na zdolności poznawcze

28 lipca 2017, 12:34

Umalowane kobiety osiągają w testach lepsze wyniki niż studentki bez makijażu. Amerykańscy i włoscy naukowcy badali efekt szminki, czyli zjawisko psychologiczne, które polega na zwiększeniu samooceny przez kosmetyki.


Nagłe zaprzestanie geoinżynierii może mieć fatalne następstwa

23 stycznia 2018, 13:40

Niewykluczone, że w obliczu zmian klimatycznych ludzkość będzie musiała im zapobiegać poprzez takie działania jak np. rozpylanie w atmosferze dwutlenku siarki, który blokując dostęp promieni słonecznych pozwoli na schłodzenie powierzchni planety. Autorzy badań nad wpływem geoinżynierii na klimat ostrzegają, że nagłe zaprzestanie praktyk geoinżynieryjnych może być niezwykle niebezpieczne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy